Eerlijk? Een gids is begeerlijker dan de held

Als kinderen denken we dat we alles aankunnen. We dromen van heldendaden, geloven dat we kunnen vliegen en zijn ervan overtuigd dat de wereld aan onze voeten ligt. Totdat we een paar keer hard onderuitgaan en door schade en schande wijs worden.

Ook het leven van een held is niet zo glorieus als het lijkt. Superheroes komen obstakels tegen die lastig te overwinnen zijn. En dan, op het moment dat radeloosheid ze overmeestert, precies op dat moment, verschijnt … de gids.

De gids is niet perfect, maar weet wel de weg. De gids is degene die de held ondersteunt, adviseert, inspireert, en net dat ene duwtje in de rug geeft als het erom spant. Zonder gids is de held nergens.

In het bedrijfsleven is het gids-concept essentieel. Bedrijven die zichzelf als gids positioneren, winnen niet alleen de harten van klanten, maar ook hun loyaliteit. De gids is ‘hotter’ dan de hero, en het wordt hoog tijd dat bedrijven dat inzien.

Perfectie is een fata morgana

Bedrijven willen graag perfecte helden zijn. Ze presenteren zichzelf vaak als foutloze, glanzende voorbeelden van succes. Geen problemen, geen emoties, alles wat neigt naar ‘negativiteit’ is gladgestreken en verpakt in een gelikt marketingverhaal. Maar deze illusie werkt niet meer.

Waarom niet? Omdat mensen zich niet kunnen identificeren met perfectie. James Bond is niet aantrekkelijk omdat hij foutloos is; hij is aantrekkelijk omdat hij regelmatig gered moet worden. Frodo zou nooit de Ring hebben vernietigd zonder Sam. Zelfs Batman heeft Robin nodig.

Als bedrijven zich blijven gedragen alsof ze alles kunnen oplossen, verliezen ze - vroeg of laat - de connectie met hun klanten. De hang naar perfectie creëert afstand, zeker als die gepaard gaat met hooghartigheid of erger, elitair gedrag. Het maakt bedrijven onbetrouwbaar en onmenselijk. Het vertrouwen in overheden en organisaties is niet voor niets historisch laag.

De klant is de held. Punt.

Goed, de gids dus. Die rol vraagt om verduidelijking. Een tiental jaar geleden ontmoette ik Donald Miller. De schrijver, denker, marketeer van StoryBrand bedacht een framework waaruit blijkt dat het voor bedrijven helemaal niet sexy is om de hoofdrol in hun eigen verhaal op te eisen. Het is hun rol om andere organisaties te helpen problemen op te lossen. Millers betoog overtuigde me onmiddellijk.

De gids is de spin in het web. Hij heeft kennis, ervaring, en de tools om de held (lees: de klant) te helpen zijn uitdagingen te overwinnen. De gids is aantrekkelijk omdat hij niet het middelpunt van de aandacht claimt, maar zich volledig richt op het succes van de held.

Een bedrijf dat zich als gids positioneert, stelt zichzelf de volgende vragen:

  1. Wie ben ik, en waar sta ik voor?

  2. Welk probleem los ik op voor mijn klant?

  3. Hoe kan ik mijn klant helpen om zijn doelen te bereiken?

Door je klant centraal te stellen, geef je hem de ruimte om te schitteren. En wat blijkt? Wanneer je je klanten laat stralen, werpt dat een positief licht op jou.

Waarom de gids zo gewild is

De gids is aantrekkelijk om een aantal redenen:

  1. Hij maakt anderen groot: het succes van de held wordt zijn eigen succes. Een gids wint niet door zichzelf te bewijzen, maar door anderen te helpen hun potentieel te bereiken.

  2. Hij inspireert: een gids zoekt altijd naar oplossingen en manieren om problemen te voorkomen. Hij is, inhoudelijk gezien, een bron van kennis en inspiratie en dat wekt vertrouwen bij klanten.

  3. Hij is authentiek: de gids durft te erkennen dat hij niet het middelpunt is, maar dienstbaar is aan een ander. Dit maakt hem menselijk en benaderbaar.

  4. Hij biedt waarde: de focus ligt niet op de grootte van de omzet, maar op de manier waarop de gids waarde toevoegt aan het leven van de klant.

Wat levert het op om gids te zijn?

Wanneer een bedrijf de gidsrol serieus neemt, gebeuren er drie dingen:

  1. Versterkte klantloyaliteit: klanten voelen zich gezien en gehoord, wat leidt tot langdurige relaties.

  2. Meer vertrouwen: transparantie en empathie maken bedrijven betrouwbaarder.

  3. Betere resultaten: klanten die succesvol worden dankzij jouw hulp, zullen jouw diensten blijven gebruiken en aanbevelen.

Durf uit de spotlights te treden

Wie de rol van gids aanneemt heeft de moed om een stap terug te doen. Dat is niet altijd makkelijk en vereist zelfreflectie.

  • Durf je je eigen succes opzij te zetten om je klant te laten stralen?

  • Ben je in staat om jouw rol in hun succes op waarde te schatten?

Helden zijn helemaal niet zo sexy als vaak wordt gedacht. Klanten zijn gebaat bij bedrijven die hen helpen hun eigen pad te vinden. In het zakenleven is de gids begeerlijker dan een held. Voor een bedrijf als het jouwe is het eigenlijk de enige rol die telt.

Vorige
Vorige

Waarom Memphis zijn DNA liet onderzoeken

Volgende
Volgende

De ziel valt niet te kopiëren