Waarom de ‘wie’ belangrijker is dan het ‘waarom’
Het invloedrijke model Start with Why van Simon Sinek heeft wereldwijd leiderschap en bedrijfsstrategieën gevormd. Zijn Golden Circle gaat uit van een kernidee ('waarom'), waaruit vervolgens het product of dienst (wat) en het proces (hoe) voortvloeien. Hoewel het model wereldfaam geniet, ontbreekt het aan één fundamenteel element: de wie. Als aanvulling heeft Monk & Mountain The Human Center ontwikkeld, waarin de WIE centraal staat.
Een vervolg op de Golden Circle
Al jaren draait alles om het 'waarom'. Bedrijven speuren naar hun bestaansreden, mission statements worden herschreven en purpose-driven marketing is bijna tot norm verheven. Maar hoe vaak is ‘het waarom’ écht authentiek? In de praktijk merken we dat de ‘why’ vaak niet meer is dan een narratief construct dat lekker klinkt; een marketingtruc die achteraf wordt bedacht door consultants en reclamebureaus. De ziel, het karakter, van een organisatie blijft meestal verhuld, terwijl hierin de grootste potentieel schuilgaat.
Het helaas van een geforceerd waarom
Wij maken ons al 10 jaar druk om het waarom. Er is zelfs een moment geweest dat we de CEO van een vooraanstaand bedrijf toefluisterden: Fuck the Why. Dat klinkt als vloeken in de kerk van de Golden Circle, maar zo bedoelen we het niet. Ieder bedrijf heeft natuurlijk een bestaansreden en -recht. Maar jouw bedrijf zal niet het enige zijn dat moeite heeft met zijn positionering omdat het zich vastklampt aan een verzonnen ‘waarom’ of ‘maatschappelijk verantwoorde purpose’.
Als communicatiepro’s weten we allemaal dat een gebrek aan authenticiteit direct van invloed is op medewerkersbetrokkenheid en klantloyaliteit (Bellon & Rodriguez, 2010). Wanneer de why niet voortkomt uit de mensen binnen de organisatie, zullen medewerkers zich niet of nauwelijks verwant voelen met de missie, wat hun betrokkenheid verlaagt (Nurcholis & Budi, 2020). Bovendien leidt een veranderlijk waarom - bijvoorbeeld door wisselingen in leiderschap of markttrends - tot een instabiele bedrijfscultuur en verminderde klantbinding.
De principes van The Human Center
Om bedrijven een stabiele basis te geven, introduceert Monk & Mountain een nieuw perspectief: The Human Center. Dit model laat zien dat niet het waarom, maar de wie de kern vormt van duurzaam succes. Organisaties die zich realiseren dat hun kracht in hun mensen ligt en hun waarden verankeren in cultuur en communicatie presteren significant beter en blijken hun medewerkers langer te behouden (Salem & Almerri, 2023).
In ons model staan drie principes centraal:
1. Denk vanuit de wie (wie zijn wij)?
Bedrijfsculturen worden gevormd door de mensen die er werken en de relaties die zij onderhouden met klanten en opdrachtgevers. De gewoonten, interacties en gedeelde overtuigingen bepalen je identiteit en geven richting. Bedrijven die durven uitgaan van wie ze écht zijn – en welke waarden medewerkers en klanten met elkaar delen – creëren een verhaal dat raakt, inspireert en mensen verbindt.
2. Laat de identiteit groeien vanuit de medewerkers
Een bedrijf is geen stilstaand concept, maar een dynamisch geheel dat zich ontwikkelt dankzij de mensen die er deel van uitmaken. Identiteit ontstaat niet van bovenaf, maar groeit organisch wanneer medewerkers en klanten zich gehoord en betrokken voelen. Bedrijven die ruimte geven aan ontwikkeling en co-creatie stimuleren, versterken hun cultuur en benutten hun talenten en potentieel (Tyagi, 2021).
3. Voor wie je het doet, bepaalt je het doet
Succesvolle organisaties begrijpen dat hun bestaansrecht enerzijds afhangt van interne drijfveren en anderzijds van de waarde die ze aan klanten leveren. De klant is geen passieve afnemer, maar een levend wezen, met unieke kenmerken en verwachtingspatronen. Bedrijven die beseffen dat de klant de hoofdrol in hun verhaal speelt, bouwen aan een duurzame en veerkrachtige toekomst. Focus op wie je helpt, wat je biedt en hoe je dat doet. Het waarom volgt vanzelf (Hasan, Astuti, Wulida & Iqbal, 2021).
Kortom…
Echt succes begint bij mensen. Een sterke bedrijfscultuur ontstaat niet van bovenaf, maar groeit vanuit gedeelde waarden, overtuigingen en drijfveren. Bedrijven die medewerkers de ruimte geven, bouwen niet alleen aan een krachtigere organisatie, maar creëren ook échte verbinding.
Bij Monk & Mountain hebben we onze aanpak volledig op de wie afgestemd. We zien onszelf als ‘business humanizer’. Medewerkers zijn volwassen geesten met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Zij denken graag mee, en vormen het levende bewijs dat de werkelijke drijfveren van organisaties - hun puurheid en overtuiging - veel dieper zitten dan menigeen veronderstelt. Wij maken graag gebruik van hun denkkracht en hun inzichten. Door goed te luisteren naar de wie, ontstaat een inspirerende missie die door de hele organisatie wordt gedragen en door de buitenwereld zal worden omarmd.
Bronnen:
Baumgartner, R. (2009). 'Organizational culture and leadership: Preconditions for developing a sustainable corporation'. Sustainable Development.
Cole, J.R. & Martin, A.J. (2018). 'Developing a winning sport team culture: organizational culture in theory and practice'. Sport in Society.
Williams, T. (2016). 'Leadership's role in shaping the organizational environment for sustainable change'.
Hogan, S.J. & Coote, L. (2014). 'Organizational culture, innovation, and performance: A test of Schein's model'. Journal of Business Research.